Цена на природния газ за септември в размер на 63,35лв./MWh утвърди

...
Цена на природния газ за септември в размер на 63,35лв./MWh утвърди
Коментари Харесай

Природният газ поскъпва с 6% през септември

Цена на природния газ за септември в размер на 63,35лв. /MWh  утвърди Комисията за енергийно и водно контролиране.

Тя е с към 6% по-висока от

На тази цена " Булгаргаз " ще продава синьото гориво на крайните доставчици и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.

В одобрената цена са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността " социална доставка " и съставния елемент за компенсиране на разноски, покриваща разноските на " Булгаргаз " за предпазване на количества в газохранилището в " Чирен ", в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки.

Енергийният регулатор утвърди цената след осъществен разбор на импортираните през днешния ден от " Булгаргаз " настоящи данни, формиращи цената на природния газ за септември.

Комисията откри, че о бщото планирано количество за вътрешния пазар е обезпечено от три разнообразни източника за доставка . В ценовия микс за септември е включено цялото контрактувано количество азерски природен газ, доставян по интерконектора " България - Гърция " /IGB/, според настоящия дълготраен контракт с Азербайджан. Тези количества покриват 52,45% от потреблението за месеца и имат основно значение за реализиране на удобни цени на синьото гориво, показват от КЕВР.

Поскъпването се дължи на сериозното покачване на борсовия показател " TTF - месец напред ", чиято стойност за септември е с 19% по-висока от цената му за август.

През последните седмици показателят, който е ценообразуващ детайл за образуване на контролираната цена на природния газ, доближи над 44 евро/MWh и без значение от спада мь през последните дни на август, ценовите промени директно се отразиха върху одобрената от КЕВР цена.

Припомняме, утвърдената от КЕВР цена на синьото гориво за август беше 59,67 лева./MWh.
 Булгаргаз предлага минимално понижение в цената на газа за септември
Булгаргаз предлага минимално понижение в цената на газа за септември

Цената да бъде в размер на 59,27 лева./MWh
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР